Ievads robotikā - rīki ar kuriem ir viegli uzsākt darbu

 Ar vien biežāk saņemam jautājumus par to, kuri ir labākie rīki, lai sāktu izmantot robotiku savā bērnudārzā un ar kuriem robotiem būtu vislabāk uzsākt darbu pirmsskolas izglītības iestādē, kurai nav iepriekšējas pieredzes, bet šobrīd ir iespēja iegādāties un izmēģināt dažādus robotikas rīkus. Esam apkopojuši gan robotikas, gan arī citus izglītības tehnoloģiju rīkus, ar kuriem ir viegli un ātri uzsākt darbošanos, kā arī aizraus mazos censoņus.
Rekomendācijas uzsākšanai

Sāksim ar dažām rekomendācijām:

  • Ir svarīgi,  ka iestādē ir vismaz viens skolotājs, kurš uzņemās vadību un aktīvi apgūst dažādas tehnoloģijas, lai pēc tam palīdzētu pārējiem.
  • Visiem darbiniekiem jānodrošina iekšējās apmācības dažādu rīku izmantošanā, tās var vadīt gan pieaicināta persona, gan arī darbinieks, kurš jau ir apguvis rīku lietošanu vai ir gatavs vadīt kopēju rīku izmantošanas darbnīcu.
  • Ir svarīgi,  ka Jūs viens otru iedrošiniet un palīdziet ar padomiem, kā arī dalāties ar pieredzi.
  • Mēs rekomendējam jaunos komplektus ņemt līdzi uz mājām un izmēģināt padarboties ar tiem. 


Labākie rīki robotikas izmantošanas uzsākšanai:

TTS Bee-Bot - viegla programmēšana

Bee-Bot vai bitīte ir viens no visvienkāršakajiem, bet arī vislietotākajiem robotiem pirmsskolas izglītības iestādēs. Tā programmēšana notiek izmantojot uz bitītes atrodošās pogas un nav nepieciešams lietot viedierīces. Tāpat bitīti, izmantojot dažādus paklājus var iesaistīt dažādu tēmu apgūšanā, piemēram, mācoties burtus, ciparus un krāsas, vienlaikus mācoties virzienu valodu un algoritimu domāšanu. Apskati dažādus nodarbību piemērus šeit.

 
TTS Audio ierakstīšanas knaģi - uzdevumu nodošana caur audio

Šis robotikas rīks ļauj Jums vienkāršā veidā ierakstīt 10 sekunžu audio ziņas. To var izmantot dažādās nodarbības gan iekšā, gan arī ārā, ierakstot bērniem informāciju par dažādām tēmām vai arī nododot uzdevumus. Knaģīšus var piestiprināt pie dažādiem objektiem. Komplektā ietilpst 6 dažādu krāsu knaģi.

 TTS Āra robots - dodas līdzi jums aktivitātēs laukā

Šo robotu arī ir iespējams vadīt ar pogām, kā arī pēc tam ar pavēļu kartiņām un aplikāciju. Āra robots ir piemērots, gan aktivitātēm iekštelpām, gan arī laukā, kad to var paņemt līdzī, lai savāktu rudens ražu vai arī pavasarī izpētītu dabu. Tam ir vairāki braukšanas ātrumi un šķēršļu sensors, lai bērni varētu veidot vēl sarežģītākas aktivitātes. Apskati dažādus nodarbību piemērus šeit. 

Sphero Indi - programmēšanas pamatu apgūšana

Sphero Indi ir viens no labākajiem rīkiem programmēšanas, loģiskās un kritiskās domāšanas un virzienu valodas apgūšanā. Robotiņš nolasa jau definētas pavēles no krāsu kartiņām, kas ļauj bērniem veidot ar vien sarežģītākus labirintus. Bērni var likt gan savus labirintus, gan arī mēģināt saprast iztrūkstošos posmus jau esošajos. Apskatī dažādus nodarbību piemērus šeit. 

 Makeblock mTiny - daudzfuncionāla pandiņa

mTiny jeb pandiņa ir daudzfunkcionāls mācību robots, ar to ir iespējams apgūt programmēšanas pamatus, rakstīt, spēlēt klavieres un notis, tam ir emocijas un var zīmēt, kā arī iejusties cāļa, kaķa vai suņa lomās. Kopā ar paklājiņu uz kuru panda reaģē ir iespējams veidot neskaitāmas lomu spēles un izpēlēt dažādas situācijas. Apskati dažādus nodarbību piemērus šeit.

Izglītības pārveide: pētam labākos STEAM rīkus skolotājiem
Jūsu ceļvedis STEAM rīku piedāvājumā